• Ontspannen aan het strand en genieten van de zonsondergang is slechts een van de dingen om te doen in Zanzibar

Activiteiten en excursies in Zanzibar

STONETOWN TOUR

Volg het spoor van de sultans, slaven en ontdekkingsreizigers in de kronkelende straatjes van Stone Town. De gids zal je fascineren door de gebeurtenissen die Zanzibar hebben gevormd te vertellen en je langs de gebouwen te leiden waar het allemaal gebeurde, zoals de voormalige slavenmarkt en de Anglicaanse kathedraal, het House of Wonders en het Sultans Paleis Museum, het Freddie Mercury Huis, het Oude Arabische Fort en kliniek en nog veel meer. Terwijl je de sporen uit het verleden volgt, geeft de wandeling je een kijkje in het moderne leven in Stone Town. Ontdek de specerijenmarkten, de vis en zeevruchten op de vismarkt, de verse broden in rieten manden en de keurige stapels groenten en fruit die de handelaren vanuit hun kraampjes verkopen. Kinderen spelen terwijl mannen genieten van bordspellen. Een optionele stop bij het Zanzibar Coffee House zorgt voor een rustpauze van de hitte en de drukte. Een selectie van koude dranken, koffie, thee en lokale zoetigheden en seizoensfruit dienen als de perfecte opkikker. Je kunt ook de straat BBQ uitproberen waar ’s avonds een geweldige selectie aan vlees en zeevruchten kebabs wordt verkocht.

SPECERIJEN TOUR

Zanzibar staat bekend als een specerijeneiland en exporteert kruidnagel, vanille, nootmuskaat en kardemom over de hele wereld. De specerijen werden oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika overgebracht en floreerden in het tropische klimaat. Tegenwoordig zijn de plantages een eerbetoon aan het verleden van het eiland en hoewel ze geen hoofd industrie meer zijn, vormen ze een fascinerende toeristische attractie en een wonder voor de zintuigen. Voel, ruik en proef verschillende kruiden en tropische vruchten; raad wat wat is, aan de hand van de geplette bladeren, de vruchten, scheuten en lianen en klimplanten die tegen de bomen opkruipen. Je leert van alles over de eigenschappen, de herkomst en het gebruik als medicijn of in eten en drinken. Een bezoek aan een specerijen boerderij geeft je een kijkje in het lokale leven en geeft je de gelegenheid om enkele authentieke Swahili-gerechten te proberen, de vruchten van het seizoen te proeven en gekruide thee te drinken. Afhankelijk van het seizoen kun er van alles vinden: vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, citroengras, kruidnagel, komijn, knoflook, gember, koriander, peper, piment, tamarinde, jackfruit, custard fruit, sinaasappel, stervrucht, banaan, ananas, mandarijn, passievrucht, mango, avocado, papaja, grapefruit en nog veel meer.

PRISON ISLAND TOUR

Prison Island, gelegen aan de kust, dankt zijn naam aan de gevangenis die werd gebouwd om Zanzibari’s te veroordelen tot de isolatie van het eiland. De gevangenis was vroeger eigendom van een Arabier om zijn opstandige slaven te huisvesten, maar werd nooit echt gebruikt. Op het eiland is nu een schildpaddenreservaat en een hotel gevestigd. Prison Island ligt op 20 minuten varen van Stone Town en heeft spectaculaire koraalriffen. Reuzenschildpadden schuifelen door de bomen, met het oneindige geduld dat ouderdom met zich meebrengt. Sommige van deze schildpadden, die oorspronkelijk van de Comoren en de Seychellen komen, zouden meer dan 100 jaar oud zijn. Als je je actief voelt, kun je een van de wandelpaden volgen, snorkelen in het kristalheldere water op zoek naar kleurrijke tropische vissen die door het rif schieten of van de zon genieten op het poederwitte strand.

SAFARI BLUE TOUR

Een onvergetelijke dag aan boord van een traditionele Arabische dhow. Je vaart over kobaltblauw water en stopt op een zandbank om uit te rusten, je krijgt tropisch fruit geserveerd en je kunt gaan snorkelen rond de zandbank. Na ongeveer een uur varen we naar het eiland Kwale. Dit is een prachtig romantisch eilandje. Hier wordt een kreeft lunch met zeevruchten geserveerd en later wandelen we naar een grote baobab boom, honderden jaren oud, waar je met minimaal 10 personen hand in hand moet gaan staan om de boom te kunnen omringen. Na dit spectaculaire bezoek varen we per dhow naar de blauwe lagune. Je zult zien waarom ze het de “blauwe lagune” noemen. De terugkeer is per zeilboot, als het weer het toelaat.

SNORKELEN OP MNEMBA

Bill Gates en Naomi Campbell zouden dol zijn op deze excursie rond het beroemde eiland Mnemba, waar ze al een paar van hun vakanties hebben doorgebracht. We kunnen het eiland niet betreden omdat het privé-eigendom is, maar we kunnen wel genieten van het spectaculaire turquoise water. Ontdek de onderwaterwereld van dit zeereservaat en zijn prachtige koraalrif. Je ziet pijlstaartroggen, barracuda’s, poederblauwe doktersvissen, clown trekker vissen, Langhoorn Koffervissen en nog veel meer. Het is alsof je snorkelt in een aquarium. Het water is erg ondiep en we nemen je mee naar verschillende gebieden rond het eiland. Afhankelijk van het tij kunnen we dicht bij Mnemba komen, waar we met een korte boottocht naar toe gaan. Het staat in de top 10 van de beste snorkelplekken ter wereld!

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN

Aan de zuidkust van Zanzibar, bekend als Kizimkazi, leven grote aantallen dolfijnen. Stap aan boord van een traditionele dhow en breng twee uur door met het zoeken naar dolfijnen. De dolfijnen zijn glanzend en grijs en bewegen zich kriskras door het water, soms met sprongen en draaiingen. In het verleden hebben sommige toeristen het geluk gehad om met deze magische dieren te zwemmen en te snorkelen. De dolfijnen zijn echter wild, en kunnen schuw en ongrijpbaar zijn. Hoewel bezoekers in de meeste gevallen dolfijnen zien, zijn er geen garanties. Of je nu het geluk hebt dolfijnen te zien of niet, deze tocht is een geweldig dagje uit. Het is een boottocht in de vroege ochtend.

JOZANI BOS

In het zuiden van het eiland is het Jozani-bos een wonder en een genot, met legendes over Zanzibar luipaarden, geneeskrachtige kuren en een prachtig landschap. Het Jozani-Chwaka-baaien gebied, dat momenteel in aanmerking komt om het tweede werelderfgoed van Zanzibar te worden, is een hotspot van biodiversiteit. Het bos is de thuisbasis van een aantal endemische soorten, waaronder de Zanzibar Red Colobus Monkey. Je parkwachter neemt je mee op een natuurpad met eucalyptus- en mahoniebomen en geeft uitleg over de geneeskrachtige werking van verschillende planten, en vertelt je over de dieren, vogels en reptielen die leven in de verschillende leefgebieden van dit tropische regenwoud. Troepen Zanzibar Red Colobus apen klauteren van tak naar tak, op zoek naar voedsel. De apen zijn gewend geraakt aan mensen en staan je toe om dicht bij ze te komen voor het maken van foto’s terwijl ze eten, spelen en uit de boomtoppen springen. De mangrove promenade brengt je boven het moeras waar je, afhankelijk van het tij, krabben over de modder kunt zien scharrelen. Mangroven spelen een belangrijke rol in het milieubehoud en als bron voor de dorpelingen en het lokale leven. De ranger zal je uitleg geven over de verschillende levende organismen in het moeras en hun eigenschappen.

Dit zijn een paar voorbeelden van dingen die je kunt doen op de prachtige Zanzibar archipel. We hopen dat je de tijd hebt om te genieten van een aantal van deze excursies & activiteiten.