• Wegwijzer Serengeti National Park gate

Het Legendarische Serengeti Safari Park

De Serengeti is het toneel van de jaarlijkse wildebeest migratie, waarbij zo’n zes miljoen hoeven over de open vlaktes razen, terwijl meer dan 200.000 zebra’s en 300.000 Thomson’s gazelle de wildebeest vergezellen op zoek naar vers gras.

Overzicht

Het Serengeti Safari Park beslaat bijna 15.000 vierkante kilometer eindeloze golvende vlakte, die reikt tot aan de Keniaanse grens en zich bijna uitstrekt tot aan het Victoriameer. Het Serengeti Eco systeem omvat ook het nabijgelegen Ngorongoro Natuurreservaat. Het park is rijk aan prachtig wild. Naar schatting 3 miljoen grote dieren zwerven er rond. De Maasai bevolking noemt het Siringitu – ‘de plek waar het land eeuwig doorgaat’. De Serengeti staat bekend als een van de beste wildreservaten ter wereld.

In dit gebied zijn twee werelderfgoed locaties en twee biosfeerreservaten opgericht. De unieke omgeving heeft schrijvers, filmmakers, fotografen en wetenschappers enthousiast gemaakt. Het ecosysteem van de Serengeti is een van de oudste op aarde, de hoofdkenmerken van het klimaat, de flora en de fauna zijn in de afgelopen miljoen jaar nauwelijks veranderd.

Wilde dieren

Het Serengeti National Park huisvest grote kuddes antilopen waaronder Patterson’s eland, klipspringer, dik dik. De Zebra, gazelle, leeuw, impala, luipaard, cheetah, hyena en andere grotere zoogdieren zoals de neushoorn, giraffe, olifant en nijlpaard zijn er ook te vinden. Bijna 500 soorten vogels zijn geregistreerd in het park. De Serengeti biedt één van de beste mogelijkheden om wild te bekijken in Afrika.

Geschiedenis

De geschiedenis van de menselijke nederzetting draait grotendeels om de geschiedenis van het Afrikaanse volk, van de jager-verzamelaars die over de vlaktes zwierven, tot de mensen van nu die het park beschermen als belangrijkste bestemming voor toeristen. De geschiedenis van de Serengeti is vrijwel genegeerd, behalve Olduvai Gorge, waar de familie Leakey fossielen ontdekte van menselijke en dierlijke voorouders van bijna twee miljoen jaar geleden, welk deel uitmaakt van het Ngorongoro Krater Natuurreservaat.

De tseetseevliegen in de bossen, en slaapziekte, zorgden ervoor dat de Serengeti gespaard bleef van Europese vestiging, en daardoor het uitsterven van het wild (dat andere Afrikaanse landen ondergingen) werd voorkomen.

Wanneer te bezoeken

Het klimaat van de Serengeti is warm en droog. Het tropische regenseizoen loopt van maart tot mei, met korte regenperiodes van oktober tot november. De Serengeti is weelderig en groen na de regentijd, maar daarna volgt een geleidelijke opdroging die de plantengroei afremt en de dieren aanmoedigt te migreren op zoek naar water.

Met hoogtes die variëren van 920 tot 1.830 meter schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 15 en 26 graden Celsius. De koudste temperaturen worden ervaren van juni tot oktober.

Migratie in de Serengeti

De Serengeti staat bekend om de migratie van dieren. Elk jaar in oktober en november trekken meer dan een miljoen gnoes en ongeveer 220.000 zebra’s van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlakten voor de korte tropische regenbuien, om vervolgens naar het westen en noorden te trekken na de lange regenvallen in april tot juni.

De gnoe trek, als een waarneembare lijn, omarmt en verbindt het ecosysteem van de Serengeti zoals het dat al minstens twee miljoen jaar doet. Elk jaar, met enkele seizoensgebonden variaties in timing en omvang, verlaten een miljoen gnoes de zuidelijke Serengeti’s korte grasvlakten op zoek naar het gras en het water dat ze nodig hebben om te overleven.

Tijdens hun jaarlijkse pelgrimstocht leggen zij ongeveer 2.000 mijl af en verslinden 4.000 ton gras per dag. Een kwart miljoen zal geboren worden, velen zullen sterven. Het oude instinct van de dieren om te bewegen is zo sterk dat geen droogte, kloof of door krokodillen geteisterde rivier hen kan tegenhouden. De gnoes migreren door een aantal parken, reservaten en beschermde gebieden en door een verscheidenheid van leefgebieden.

Een jachtluipaard staande op de motorkap van een Safari Truck in de Serengeti
Een groep dieren van de grote migratie in het Serengeti Safari Park

Serengeti Migratie Kaart

Serengeti Nationaal Park Migratie Kaart

(klik om de kaart te vergroten)

Reistijden Serengeti Safari Park

Serengeti -> Arusha: ~ 1 uur per bush vliegtuig; ~ 6-8 uur rijden
Serengeti -> Tarangire: ~ 5 uur rijden
Serengeti -> Ngorongoro ~ 2 uur rijden
Serengeti -> Lake Manyara: ~ 4.5 uur  rijden

National Park Feiten

Oppervlakte: 14.750 km²
Reisafstand: 330 km van Arusha
Opgericht: 1951
Bezoekers: 350.000 / jaar
Officiële website: https://www.tanzaniaparks.go.tz/

Dieren te zien

 • Olifant
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Jachtluipaard
 • Gnoe (~ 1,5 miljoen)
 • Zebra
 • Gazelle
 • Neushoorns en nijlpaarden
 • Nijlkrokodil
 • Slangen
 • Grant & Thomson gazelle
 • Struisvogel

Optional activities

 • Vogels spotten
 • Spannende wandelsafari’s
 • Ballonvaart in centraal Serengeti

Benieuwd naar reisroutes waarin Serengeti Safari Park is opgenomen?

Bekijk onze safari reizen hieronder

˅