Overzicht
Het Serengeti Safari Park beslaat bijna 15.000 vierkante kilometer eindeloze golvende vlakte, die reikt tot aan de Keniaanse grens en zich bijna uitstrekt tot aan het Victoriameer. Het Serengeti Eco systeem omvat ook het nabijgelegen Ngorongoro Natuurreservaat. Het park is rijk aan prachtig wild. Naar schatting 3 miljoen grote dieren zwerven er rond. De Maasai bevolking noemt het Siringitu – ‘de plek waar het land eeuwig doorgaat’. De Serengeti staat bekend als een van de beste wildreservaten ter wereld.
In dit gebied zijn twee werelderfgoed locaties en twee biosfeerreservaten opgericht. De unieke omgeving heeft schrijvers, filmmakers, fotografen en wetenschappers enthousiast gemaakt. Het ecosysteem van de Serengeti is een van de oudste op aarde, de hoofdkenmerken van het klimaat, de flora en de fauna zijn in de afgelopen miljoen jaar nauwelijks veranderd.
Wilde dieren
Het Serengeti National Park huisvest grote kuddes antilopen waaronder Patterson’s eland, klipspringer, dik dik. De Zebra, gazelle, leeuw, impala, luipaard, cheetah, hyena en andere grotere zoogdieren zoals de neushoorn, giraffe, olifant en nijlpaard zijn er ook te vinden. Bijna 500 soorten vogels zijn geregistreerd in het park. De Serengeti biedt één van de beste mogelijkheden om wild te bekijken in Afrika.
Geschiedenis
De geschiedenis van de menselijke nederzetting draait grotendeels om de geschiedenis van het Afrikaanse volk, van de jager-verzamelaars die over de vlaktes zwierven, tot de mensen van nu die het park beschermen als belangrijkste bestemming voor toeristen. De geschiedenis van de Serengeti is vrijwel genegeerd, behalve Olduvai Gorge, waar de familie Leakey fossielen ontdekte van menselijke en dierlijke voorouders van bijna twee miljoen jaar geleden, welk deel uitmaakt van het Ngorongoro Krater Natuurreservaat.
De tseetseevliegen in de bossen, en slaapziekte, zorgden ervoor dat de Serengeti gespaard bleef van Europese vestiging, en daardoor het uitsterven van het wild (dat andere Afrikaanse landen ondergingen) werd voorkomen.
Wanneer te bezoeken
Het klimaat van de Serengeti is warm en droog. Het tropische regenseizoen loopt van maart tot mei, met korte regenperiodes van oktober tot november. De Serengeti is weelderig en groen na de regentijd, maar daarna volgt een geleidelijke opdroging die de plantengroei afremt en de dieren aanmoedigt te migreren op zoek naar water.
Met hoogtes die variëren van 920 tot 1.830 meter schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 15 en 26 graden Celsius. De koudste temperaturen worden ervaren van juni tot oktober.
Migratie in de Serengeti
De Serengeti staat bekend om de migratie van dieren. Elk jaar in oktober en november trekken meer dan een miljoen gnoes en ongeveer 220.000 zebra’s van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlakten voor de korte tropische regenbuien, om vervolgens naar het westen en noorden te trekken na de lange regenvallen in april tot juni.
De gnoe trek, als een waarneembare lijn, omarmt en verbindt het ecosysteem van de Serengeti zoals het dat al minstens twee miljoen jaar doet. Elk jaar, met enkele seizoensgebonden variaties in timing en omvang, verlaten een miljoen gnoes de zuidelijke Serengeti’s korte grasvlakten op zoek naar het gras en het water dat ze nodig hebben om te overleven.
Tijdens hun jaarlijkse pelgrimstocht leggen zij ongeveer 2.000 mijl af en verslinden 4.000 ton gras per dag. Een kwart miljoen zal geboren worden, velen zullen sterven. Het oude instinct van de dieren om te bewegen is zo sterk dat geen droogte, kloof of door krokodillen geteisterde rivier hen kan tegenhouden. De gnoes migreren door een aantal parken, reservaten en beschermde gebieden en door een verscheidenheid van leefgebieden.